This is the Year, part 2

This time it's personal. För det hände ju många andra saker under 2006 som inte direkt var relaterade till musik eller film. Eller, tja, kanske inte många, men jag kan ju komma på några minnesvärda saker iallafall. Om ändå inte riktigt lika många som 2005.

2006 var:

Jobb, jobb, jobb, gs2h, badkar, bakning, fyllekäk, filmfestival, bokmässa, födelsedagsfest med Micke och Kristoffers egna sammanfattning av mitt 2005, barnafödande, Tomas i Böglobbyn, Six Feet Under-samlingen komplett, keso + kaviar + knäckebröd.

   

Slicksommar, Stockholm, Gotlandsgatan, fruktvin, flatfester, allsång i kön, "Det här är min pojkvän Ulf, han är orsaken till att vi aldrig hånglat", nattbad, hångel, söderpromenader, tågresor, store starke grymme Micke, Defekt, den natten i Åkeshov då jag blev utelåst från Gotlandsgatan och missade tåget hem, möte med Sylvia,

   

Brighton, London, Andy Potters återkomst, Dynamite Boogaloo, Dolly Rocket, These Boobs are made for Wobblin', solbränna, ASDA-sprit, Mickes väskor, Retro Bar, Popstarz, Pull Shapes, den där tjejen i prickiga klänningen som kunde alla Spice girls-danssteg, allsång till Wuthering Heights.

   

Grekland, bröllop, språngmarcher, missade bröllop, läderslips.

   

Rom, spanska trappan, italiensk schlager, Alperna från flygplansstol, croissant och latte-frukost, second hand-shopping, engelska boklådor.

   

Vi ses 2007!

I've paid my money, so I'm going to see the whole of the movie

Alltså, jag HAR ju sett andra filmer från i år som varit sevärda. De kom bara inte fram när jag satt och tänkte under tågresan från Eskilstuna till Göteborg. jag behövde bara lite mer eftertanke för att komma på det. Så förlåt Match Point, Marie Antoinette, Me and You and Everyone We Know och Tristram Shandy. Ni var också rätt bra 2006.

Don't forget the songs that made you smile, and the songs that made you cry

Det är äntligen dags för det jag väntat på de senaste 365 dagarna- det är återigen dags att lista årets album, låtar, konsertupplevelser och filmer. Vissa kategorier är ölite fattigare än andra (jag har exempelvis varit på försvinnande få biofilmer som varit riktigt bra) men efter att noggrant övervägande kom jag fram till att det nog är de här sakerna jag kommer bära med mig från 2006.


5 Album

The Pipettes: We are the Pipettes

Regina Spektor: Begin to Hope

Final Fantasy: He poos clouds

Hidden Cameras: Awoo!

Joanna Newsom: Ys

I och med att den förträffliga Kate Bush inte släppte något album under året var väl fröknarna Spektor och Newsom så nära man kunde komma- Regina gjorde sin bästa och mest lättillgängliga platta, medan Joanna gjorde ett komplicerad, svårtillgängligt konceptalbum. Hidden Cameras gjorde samma sak som alltid, lättrallad indiegaypop. Final Fantasy tror jag inte jag greppat riktigt än, men när en platta innehåller så mycket vacker musik som He poos Coluds gjorde, ja då måste den finnas med här. Och årets fynd var The Pipettes, tre trallande jäntor från Brighton (var annars?) vars platta nog skulle avfärdas som billig pastisch om den inte hade varit så fullspäckad med klockrena melodier, vardagsglimrande poplyrik och, framför allt,  kärleksfull attityd.


4 Singlar

Sugababes: Red dress

The Pipettes: Your kisses are wasted on me

Nelly Furtado: Maneater

Camera Obscura: Lloyd, I'm ready to be heartbroken

..för de fick mig att vilja dansa. Micke jagade Brighton och London runt på jakt efter Pipettesmusik. Sugababes och Nelly behövde vi knappt jaga- de var överallt.

3 Spelningar

Final Fantasy, Pusterviksteatern, Göteborg 24 maj

Hidden Cameras, Sticky Fingers, Göteborg 20 oktober

The Pipettes, Debaser Medis, Stockholm 28 oktober

Overheadprojektorer, prickiga klänningar och
Tomas på tamburin var gimmickar som gjorde sig utmärkt på scen i år.

1 Film

Volver, av Pedro Almodóvar

Penelope Cruz är Mildred Pierce.

Maybe this Christmas

Det blev, som väntat, ingen independent-jul i år heller. Jag vet att vissa säger sig ha upplevt ett sådant julfirande, men jag hävdar att den julen är lika fejk som Bing Crosbys White Christmas. Det är iallafall vad jag hävdar- bevisa gärna att jag har fel genom att fixa en till mig nästa år.

Så istället för alternativt firande blev det den sedvanliga hemfärden till familjehemmet i Eskilstuna dagen före dopparedagen. Kanske hemfärd inte var helt fel beslut ändå. Tågförseningar och bussresa under sista sträckan på färden får mig att börja tvivla.

Det fortsätter dock bättre än vanligt: Istället för de obligatoriska kommentarerna kring min vikt, klämmande både här och där, och ett upptvingande på badrumsvågen när jag kliver in genom ytterdörren fick jag den här gången höra "jaja, du är iallafall inte lika tjock som förra julen". Och från mina föräldrar är det en av de mest värmande komplimanger som ges, så det gäller att ta åt sig. Det börjar onekligen bra.

Annars såg väl julaftonen ut som den brukar:

Hela den Brewsterska familjen ger sig ut i löparspåret på morgonen för en uppfriskande språngmarch. Nåde den som vågar banga! Efter fem avverkade kilometer springer jag in på andra plats genom målgården på Årbyskogens motionsentral. Hey, en placering bättre än förra året! Det här kanske är startskottet på mitt nya, träningsstinna liv! En bättre människa 2007!

Julmiddag framför teven. Eurosport visar årets snyggaste fotbollsmål och vi förundras alla över att Ingvar Oldsberg lyckas sitta upprätt och till synes spiknykter i SVT:s studio. Än är miraklens tid inte förbi. Mor Brewster har lagat surkål och Rosolje, estnisk rödbetssallad. Familjen Brewster öser i sig som om domedagen vore nära och vi inte ätit sedan förra julsammankomsten. Far Brewster börjar genast diskutera julens kommersialism under middagen, och när jag på frågan vilken klass jag tycker jag tillhör svarar "medelklassen" tänds genast den röda varningslampan. Fel Svar! Från och med den stunden kallar han mig 'medelklassherrn', istället för det vanliga epitetet, 'akademikern'. Nästa jul får jag se till att mirakulöst förvandlats tillbaka till proletärunge igen. När så lillebror Brewster får för sig att vi ska se på Kalle Ankas julafton är måttet rågat. Har far Brewster närt en kapitalist vid sin barm?!

Det blev lugn och små julklappar trots allt. Jag fick fikonmarmelad och kardemummakaffe. Passar utmärkt till de kommande, ensamma vinternätterna. Kortspel avslutar en förhållandevis otraumatisk julafton, även om vissa i familjen Brewster inte är lika goda förlorare som andra.

Jag genomled årets värsta dag också 2006. Nu gäller det att vila ett tag och sedan förbereda sig för julen 2007 och allt vad den kan föra med sig. Jag ska vara redo. Jag ska vara redo!

Once a year, let's have the past

Betygen är satta, jobbet är över för det här året, väskorna är packade, glöggen är uppdrucken, tvätten är ren och torkad, julklappar är införskaffade, vännerna är avtackade, tågbiljetten uthämtad, Uncut och Word inköpta.

Kan jag få den julen jag förtjänat nu, snälla?


Andrew Ridgley drew the map, that rescued me, took me to paradise

Jag önskar att jag kunde säga att jag varit en dedikerad läsare av Smash Hits under hela min uppväxt. Någonstans i ett parallellt universum finns en Brewster, född några år tidigare än vad jag egentligen är, som är uppväxt med Smash Hits och har en skivsamling grundad på Bros, Sinitta och Brother Beyond. Den riktiga Brewster gick in i sin prettofas på tok för tidigt och började läsa Melody Maker på Eskilstunas stadsbibliotek när han var 12. Och fick för sig att Richey Manic var en betydligt mer betydelsefull popstjärna än Kylie Minogue och Jason Donovan tillsammans. Ah, tänk vad annorlunda mitt liv kunde varit om ödet velat annorlunda.

Men jag har bättrat mig. På äldre dagar har jag tagit igen allt jag missat, och nu när Smash Hits ofrånkomligen lagts ner (kidsen behöver inte popmagasin för att hålla koll på artisterna längre, nätet är så mycket mer lättillgängligt) har det bästa ur tidningens glansdagar getts ut i en väl tilltagen samlingsvolym. Och needless to say, så älskar jag den. Här finns allt det viktigaste från 80-talspopen: texten till Toto Coelos I eat cannibals, Kirsty MacColls shoppinglista, Bananaramas test av Boomboxes, Kim Wilde berättar om sin golfspelande mamma, och, bäst av allt, en gigantisk poster med George Michael och Andrew Ridgeley!


The Best of Smash Hits

Bara en fråga: När släpper Okej sin samlingsvolym?


Well I'm not the world's most masculine man

En bioduk med projektor i lägenheten och flera tusentals filmer därtill.

Jag brukar vanligtvis kritisera och baktala julrush, ha-begär, konsumtionssamhället, kapitalism och allt som hör den därtill. Men det ska erkännas, jag har ju mina svaga punkter jag också. Visst, jag imponeras inte speciellt mycket av prylar och den senaste tekniken, men det finns andra saker som får mina ögon att tindra, min mun att dregla och mina imaginära rikedomar att sina.

Så nu önskar jag mig ändå, trots att jag som alltid sagt att jag inte önskar mig något, en bioduk med projektor och tusentals filmer därtill.

Och att det var Jacques Demys Lola som visades i just denna lägenhet just denna kväll gjorde ju inte saken sämre precis.

Lola

Reports from a disaster area

Var ute i mölndal idag för första gången sedan de beryktade översvämningarna- och det är som vanligt när en nyhet blivit upphaussad dag efter dag i media: jag förväntade mig finna ett enda stort vattenbelagt katastrofområde, men gråtande hemlösa barn, folk som tog sig fram med båtar i stället för rullande fordon, och stödgalor med Carola och Carolina Klüft.

Men det var mest vått. Vått, men annars rätt likt Mölndal som det brukade se ut. Kanske lite fler måsar än vanligt, då.

Jennifer, with her golden hair

Ytterligare ett år lider mot sitt slut. Ytterligare ett års Golden Globe-nomineringar har presenterats. Ytterligare ett år då Jennifer Jason Leigh blir utan nomineringar. Ja, jo, visserligen har väl inte JJL gjort något extraordinärt det senaste året, men snart får väl folk vakna upp och förstå: Give the woman the Oscar already!

We rule the school

Nu när terminen snart är till ända och mina kids har jobbat arslet av sig i ett par månader är det dags för mig och mina kollegor att våndas och svettas och rannsaka oss själva i tre dagar. Äntligen är det dags att sätta betyg. Och tro mig, det blir inte ,som jag trodde när jag påbörjade min yrkesbana, lättare med mer erfarenhet- för mig är det femte gången jag bettygsätter och det orsakar lika mycket huvudbry som första terminen. Vem ska premieras? Vem ska sänkas? Finns det egentligen någon absolut rättvisa? Vem är värd ett betyg- den elev som är så svag, så svag, men som kommer varje gång, kämpar enträget och visar små, små steg mot förbättring, eller den elev som skiter i allt, dyker upp bristfälligt, men som jag som lärare ändå misstänker klarar betygskriterierna för ett G?


Det är ett tufft jobb, men jag måste göra det. Ikväll sitter jag och pluggar skolverkets litteratur, kollar igenom uppsatser, gamla prov, minnesanteckningar. Om en vecka är de ödesdigra betygsdokumenten utdelade och underskrivna. Jag tror både jag och kidsen mest av allt önsklar att allt vore över. Smärtfritt.


"Heroes"

Ju mindre sagt om helgens alkoholkonsumtion desto bättre. Det kanske räcker med att säga att jag numera är glad över att det mestadels finns folk runtomkring mig som kan se tilll att jag kommer hem  och i säng välbehållen efter ett hårt fylleslag. Men det var något annat stort som inträffade under lördagens förfest: en av Gotlandsgatans (d v s Brewster, Micke och Kristoffer) stora myter sprack. En grundläggande hörnsten på vilken vi stöttat allt det vi tror på; En enda bild har fått stå som symbol för Slicksomrarna, inte bara det som sker inne på (och strax utanför) Kägelbanan varje lördag, utan vårt sorglösa beteende som helhet, det ok vi bär med oss under vinterhalvåret som släpper under sommarmånaderna och den glädje som ersätter det. Andra kanske skulle kalla det dekadens, vi kallar det snarare livsglädje.

Bilden föreställer en kraftig amazonkvinna iklädd leopardbikini, med rikligt med buskar under armarna, vilt svallande hårman, lika vilda ögon och en pose där hon dels visar upp sina icke oanseliga muskler, dels verkar säga "du skulle bara våga mucka med mig!" Och just den bilden är därifrån vi hämtar en stor del av vår inspiration.


Well, den bilden blev i mångt och mycket nedsvärtad under lördagens förfest, då det visade sig att den praktmadam som näst intill blivit en helig ko för oss, i själva verket visar sig vara en bekant till några av gästerna. Dessa beskriver henne som en aggressiv och synnerligen otrevlig manshatare, mest känd för att en gång använde sig av sin kombos handduk som tampong. Visst, det bilden symboliserar finns på ett sätt kvar, men till nästa år blir det nog ändå dags att byta ikon för vår hedonism.... Något förslag?

On a happier note: Just nu blir jag otroligt glad när jag läser Gary Mulhollands bok från pärm till pärm. För varje rapalbum jag liksom inte kan förmå mig att engagera mig i finns det alltid någon gömd diamant som herr Mulholland har visheten att dra fram ur popobskyriteten igen. Och det värmer mer inombords än  årets första glögg när man upptäcker att han gillar samma saker som en själv. Det är den där pubertala uppenbarelsen all over again: 'Jag är inte ensam! Det finns någon annan som digger samma saker som jag!'

Jag visste redan att författaren uppskattar Kate Bushs The Dreaming som det mästerverk det är, men när han också beskriver Cristinas Is that all there is? som en av världens bästa singlar någonsin, och också insett att Seen and Not Seen faktiskt är den sanna höjdpunkten på Remain in Light, det är då jag börjar spinna ordentligt. Nu ska jag hem och plöja ytterligare ett årtiondes album, och kanske lyssna lite på Young Marble Giants samtidigt.


Fear of Music

Jag har vandrat runt ett julgalet Stockholm idag. Jag har aldrig tidigare vistats i huvudstaden en decemberlördag, men man kunde väl just vänta sig att det skulle vara just så fullpackat med folk som det nu är. Folk blir verkligen tokiga vid juletid - Jag stod en halvtimme och svettades i kassakön inne på Akademibokhandeln, och jag köper inte ens julklappar, endast gåvor till mig själv. Borde inte julshopparna stå och trängas i egna köer?

Jag har säkert bloggat tidigare om Gary Mulhollands förträffliga bok This is Uncool, men kunde naturligtvis inte hitta just det inlägget. Det är en musikodyssé från punkens genombrott fram till idag, där varje års händelser får representeras av de (enligt Gary Mulholland) mest betydlesefulla popsinglarna. Nu är då inte This is Uncool enbart en vanlig bok med poplistor (vilket förvisso hade varit nog för att få mig i extas) , utan det genialiska ligger i att Mulholland sätter in singlarna i någon sorts sammanhang, både ett personligt och samhälleligt - vilket på något sätt får musiken att framstå som mer betydelsefull, om det nu är berättigat eller inte tar jag inte ställning till här.

Men anledningen till att jag stod och svettades i kassakön inne på Akademibokhandeln idag är att Gary Mulholland släppt en ny bok, Fear of Music. Denna gång är det dock inte singlar, utan de senaste trettio årens bästa fullängdsplattor, som avhandlas. Perfekt läsning på tågresan hem med andra ord, och ett obligatoriskt inköp. Författaren och jag delar inte precis musiksmak, men när man är så skicklig essäist som han spelar det mindre roll. Och någon som placerar in Kate Bushs The Dreaming som ett av sina absoluta favoritalbum kan ju inte helt vara ute och cykla, eller hur?

För övrigt såg jag Kristoffer Lundström stiga in på NK idag. Inget kan få mig så knäsvag som Kristoffer och hans ögonbryn. Ah.

Still ill

Det här med att vara småsjuk är en knivig sak. Vad är bäst- att gå och snörvla, hosta och läcka snor på arbetsplatsen, eller att ligga hemma och kurera sig själv men känna att man egentligen borde sitta på jobbet?


Så jag masar mig upp varje morgon, utan att bli varken friskare eller sjukare, och inser att detta beteende riskerar att spoliera min Stockholmsresa. För även om Micke tillbringade en göteborgsvistelse förra hösten med att ligga sjuk hemma i min soffa har inte jag lust att göra detsamma i Stockholm i helgen. Jag vill dricka glögg, gå på gaystudenternas pub, hänga på Pet Sounds och flanera på söder, inte hulka snor dagarna i ända.

Fan ta denna förkylning!


Ch-ch-ch-changes

Tre saker jag kanske kommer göra nästa år, som jag aldrig hade trott mig om:

1) Raka av mig håret.

2) Börja träna.

3) Säga upp mig från jobbet.

Things have an end but feeling is infinite

Först var jag med kära moster Luule och hennes väninnor Birgitta och Valeria och drack årets första glögg, med pepparkakor och mögelost. Min moster är nog, med sina 73 år, den äldsta vän jag har, om man nu kan vara släkting och vän på samma gång. Vi har vår smak för vin och vårt grå hår gemensamt. Och, icke att förglömma, mörk choklad och På Spåret. Jag vet inte om jag är en tant som låtsas vara ung man, eller en ung man som försöker vara tant.

Pratade med
Kristoffer lite senare om ålder, både om diskriminering på grund av den och fixering vid den. Att bli äldre är nog ett av mina favoritämnen att diskutera- förmodligen för att vi ofrånkomligen funderar över vårt åldrande. Och jag kom fram till under diskussionens gång att, ja, jag är nog en åldersdiskriminerare. Eller jag skulle snarare kalla mig en åldersanpassare. Min moster är en vän, men jag pratar inte med henne som jag skulle göra med mina yngre vänner. Hey, jag pratar nog inte på samma sätt med mina vänner i 20-årsåldern som jag gör med de runt trettio. Naturligtvis är det skillnad mellan individer, men jag tror också att de är generationsskollander och skillnader mellan olika livsstadier. Jag kan och har nog egentligen ingen avsikt att behandla alla lika. Om jag behöver hjälp går jag nog först till en person som är äldre, erfarnare och visare än jag. Ålder spelar roll. För mig.

Och via Nicklas fick jag äntligen höra Moneybrothers version av favvo-Kirstys They Don't Know- möjligtvis den bästa låten någonsin. Och den låter finfint nu också, som om det vore möjligt att förstöra den Låten. Och herr Wendin har vist nog tagit bort Kirstys "Baby". Det gick liksom inte att toppa.