Bitter Mommie, New York

Både Mommie's at the hairdresser's och Bitter and Twisted var okej. En duo dysfunktionella filmfamiljer, alltså. 

Den förstnämnda var vacker att se på och  i filmen återkom Françoise Hardys underbara La maison òu j'ai grandi flera gånger, men det fattades något.  Perspektiv på familjens barn i all 'ära, men jag skulle velat haft mer fokus på föräldrarna och någon form av insikt i deras handlande.

Också i australiensiska B&T hade jag hellre sett mer av mamman, suveränt spelad av Noni Hazlehurst, den långt intressantaste karaktären i filmen. Ändå en bra debut av unge regissören Christopher Weekes. Någon sorts Mike Leigh light.

...men höjdpunkten på festivalen hittills måste ändå vara Charlie Kaufmans Synecdoche New York. det är svårt att ge filmen en rättvis beskrivning, men under de två timmar jag satt inne på Draken gick jag från lätt besvikelse i början, till förvåning i mitten till fullständig förundran någonstans i slutet. Under de sista minutrarna köpte jag allt som skett på bioduken rakt av, och jag har knappt tänkt på någonting annat än filmen sedan jag gick ur salongen. Skulle jag klaga över någonting så var det väl att det var på tok för lite av Jennifer Jason Leigh i filmen. Se den- den får vanlig biodistribution den 6:e februari. Men förvänta er inte något lika bitterljuvt som Eternal sunshine of the spotless mind. Ah, bliss!

Guest of Cindy Sherman

Årets filmfestivalpremiär är avklarad, och den första filmen var Guest of Cindy Sherman. Den var en trevlig start, om ändå inte briljant. För det första var det hade jag inte sett någon film på Chalmers 2 tidigare- och det bådar inte gott för filmupplevelsen om man får träsmak redan innan visningen börjat. Chalmers 2 sällar sig nu till listan på platser jag inte kommer besöka igen nästa festival, där tidigare endast Handels har funnits. Tack och lov ska jag till favoritbion Capitol imorgon.

På pluskontot var det ju kul att få träffa regissören efter att filmen slutat, även om Q&A-stunden blev rätt kort på grund av att det skulle visas ytterligare en film efteråt. Och kom igen- en film där både förebilden John Waters och idolen Molly Ringwald medverkar? Hur ofta händer det?

Idag blir det vilodag i festivalen. Skönt så.


I wanna make a movie, so let's star in it together

Förväntingarna är höga, biljetterna är uthämtade och tygkassen är packad full med lämplig filmlitteratur för de stunder man bara står ensam på Draken och inväntar nästa visning; ja, det är återigen dags för Göteborgs Internationella FilmFestival. Elva filmer är inbokade, och om kalendern och plånboken tillåter så blir det nog ett par till. Och lite drinkar mellan varven i något festivaltält någonstans.

Inga turkiska filmer, endast en film från HBT-sektionen, som vanligt blir det mest engelspråkigt och lite franskt jag ska se. Filmerna är:

Bitter and Twisted
Synecdoche New York

Faintheart
Jag har älskat dig så länge
Of time and the city
Empire State Building murders
Borderline
One day in a life

Better than ever
Guest of Cindy Sherman
Maman est chez le coiffeur

... och på tal om film så är jag lite sur över att Sally Hawkins inte blev nominerad till en Oscar i natt. Inte för jag bryr mig så mycket om galor, etc. Och så länge Oscarsjuryn fortsätter ignorera Jennifer Jason Leigh så har de inget existensberättigande i min värld.

Happy-go-lucky

Egentligen tycker jag det är lite löjligt med galor och prisutdelningar och liknande, men jag kan inte låta bli att tycka det var kul att Sally Hawkins vann en Golden Globe inatt. Välförtjänt!