Feel good hit of the summer

Jag älskar The Pipettes!

Mina musikaliska förälskelser kommer minst lika sällan som de ytterst oregelbundna tillfällen då jag råkar kära ner mig i någon stackars människa. Thank heaven for The Pipettes. Känns äntligen som sommarens soundtrack börjar arta sig, nu när Final Fantasy släpper nytt och allting, men tillbaka till det viktigaste. För vad behöver man egentligen mer än tre übercoola flickor i polkadotklänningar, klapprande trummor, lite shoo-be-doo här och lite la-la-la där, handklapp och handrörelser på rätt sida om gränsen till camp?

Var de kommer från? Brighton, såklart. Bliss.

Pipettes

And as for a happy ending, I'd rather stay single and thin

Tydligen stämmer den gamla skrönan som säger att man som singel går ner i vikt per automatik. Om jag hade brytt mig om strandsäsongen 2006 hade jag nog glatts åt det, men när var den senaste gången jag badade - för tre år sedan? Istället kan jag glädja mig åt att jag måste ut och köpa nya kläder titt som tätt. Och mina gamla kläder börjar faktiskt passa igen! 

Elaine och Johanna följde med till Ragtime och H&M som smakråd. Jag gillar Ragtime, där finns mycket fint. Visst, det är överdrivet dyrt, och där finns också mycket skit, men tillräckligt mycket godsaker för att min plånbok ska börja känna sig orolig. Köpte en ny skjorta med smal passform, som förmodligen kommer invigas nästa gs2h, och en tröja i velour.  Och om jag fortsätter vara singel kommer jag vara tvungen att bege mig ut på stan snart igen. Plånboken min må darra!

Y'a longtemps qu'on fait la politique

Har funderat länge och väl om det här med valet; i år kändes det som om det verkligen var dags att sätta sig in i valdebatten. Inte bara gå och rösta utav gammal vana, utan se Ekdahl-ledda partipratprogram och läsa på ordentligt. Undersöka hur lokalpolitikerna faktiskt förhåller sig i jämförelse med våra folkvalda i Rosenbad. Fast, med inspiration från Kristoffer, gjorde jag Aftonbladets valtest som en sorts försiktighetsåtgärd...  ifall mina ambitiösa planer skulle skita sig. Det föga förvånande resultatet:

V:    88 %
Mp: 83 %
S:    70 %
Fp:  30 %
C:    19 %
M:      9 %
Kd:    3 %

Så jag kanske inte behöver sätta mig in trots allt? Jag tror faktiskt hjärtligt och innerligt att man kan basera sitt röstresultat på ett nättest. Fast mest av allt tror jag att jag har så djupt ingrodda värderingar att de knappast kommer att förbytas helt under en fyraårsperiod.


The Book I Read

Jag har tillbringat dagen med att leta limerickar till min niondeklass idag. De tog emot uppgiften att skriva egna alster med förvånansvärt glada ansikten- vanligtvis brukar det vara en eller två eller tjugo som klagar, men nu ingen alls. Kanske var det för att jag faktiskt påpekade att de flesta limerickar kan vara rätt fräcka och halvsnuskiga. När jag såg en illavarslande lyster uppenbara sig i mina elevers ångrade jag mig genast.
"But never, EVER use the F-word!", kände jag mig nödgad att lägga till innnan de ivrigt satte sina pennor till pappret.

När jag var liten var nog den bok jag uppskattade mest i mina föräldrars bokhylla Svea hunds limerickar av Hasse Alfredsson. Hasse Alfredsson är ett geni. Kanske var det mitt framtida intresse för ord och halvnördiga rim som grundats redan då, men mest troligt var det nog att jag fascinerades av den värld av eleganta insinuationer och fräckheter som strömmade mot mig när jag slog upp bokens pärmar. Boken befolkades av män och kvinnor från så vitt skilda, exotiska ställen som Albertville, Essen, Baku och Gränna. För att inte glömma herr Alfredssons egna illustrationer, som var magnifika, nästan i Quentin Blake-klass. Jag är barnsligt förjust i den än idag.


"Är det du" sa grevinnan Lorenzo
till grannfrun, "som oförskämt nänns å
sprida rykten om att maken
har en vårta på saken"
hon sa "Nej men jag sa att det känns så"

H. Alfredsson

I never understood at all

Martin Timell talar ut om sexryktena, Aftonbladet 060423

Var med Sissi och fikade på Hängmattan (var annars?) och vi diskuterade de vanliga sakerna- vi förfasades över våra vänners familjebildande, drog skvallret från de senaste utekvällarna och sist men inte minst: de senaste veckornas löpsedlar. Och de må vara mycket vi är oense om, men ingen av oss kan förstå hur en så grå och okarismatisk person som Martin Timell kan vara löpsedelsstoff. Jag förstår att Carola eller kungahuset skapar rubriker. Jag kan förstå att vulgokvinnor som Natacha och Linda Rosing som har sex i teve utgör något sorts nyhetsvärde-Ja till och med föredettingar som Anna Book eller Kikki Danielsson- de är underdogs som kravlat sig upp ur E-kändisträsket, och svenska folket- inklusive jag själv- älskar ju underdogs....

...Men Martin Timell- vad är han känd för förutom att snickra lite i teve med sin olidlige spoling till son? Vi försökte fila på en förklaring, men varken Sissi eller jag kom på någonting bra. Andra folkkära teveprofiler som Arne Hegerfors eller Kristin Kaspersen, får de lika många spaltmeter? Jag vill se Kattis Ahlström tala ut om de bisarra sexryktena. Eller se på löpsedeln att Arne Weise minsann också är elak och vidrig. Martin måste ju dela med sig av spaltutrymmet. Det kan väl inte bara vara han som har skelett i garderoben. Seså, murvlar, ut och jaga efter hittills gråa SVT-möss som Anja Kontor och Susanne Axell nu! Lite snaskigt skvaller om dem skulle verkligen chockera mig.

Dagens Ruth

Ruthie

Ruth Fisher (Frances Conroy), Six Feet Under
"Your father is dead and my pot roast is ruined"

The Worst taste in music

På vägen hem från Stockholm köpte jag med mig ett gäng tidningar för att inte göra tågresan till den plågsamma helvetesfärd det brukar vara. Det enda som är värre än tågresor är nog bussdito. Med Attitude, Mojo och Q i handen och hörlurar dånande med B-52's (för att dränka ljudet av förhatliga småbarn) hade jag en relativt behaglig resa. Både Mojo och Q, båda ganska träiga musikmagasin, hade med de obligatoriska listorna den här månaden. Speciellt Q brukar vara väldigt förtjusta i att lista allting mellan himmel och jord- jag vet inte hur ofta de listar de bästa albumen genom tiderna. Så ofta kommer det väl inte ut riktiga milstolpar i musikvärlden att man måste revidera listorna varje år?

Den här gången var dock listan något utöver det vanliga. Q har för ovanlighetens skull listat de sämsta albumen i världshistorien. Å, en sådan rolig läsning! Som jag alltid brukar säga till mina elever i bokrecensionstider: "En riktigt rejäl sågning är fan så mycket roligare att läsa än en halvmesig hyllning". Q hade äntligen fattat galoppen. Köp den, och läs om hur dålig Spice Girls sista platta egentligen är. Och vilken Mariah Carey-platta finns egentligen med?

Själv kollade jag igenom min egen skivsamling på jakt efter andra olyssningsbara alster men jag hittade inget som direkt skulle platsa På Q:s lista. Jag är ärlig! Eller, tja... när jag kollade extra noga hittade jag dessa lågvattenmärken:

Mad Donna: The Wheels on the Bus
Madonna sound-alike sjunger engelska barnvisor

Alla Pugatjova: Watch out
Den ryska superdivan sjunger The Pinks-covers och duettar med salige Jacob Dahlin

Niagara: Verité
Fruktansvärt stelbent fransk hårdrock

ALLA album med Momus
Självupptagna, pretentiösa och totalt olyssningsbara


I've been to a marvellous party

Stockholmsnätter brukar alltid bjuda på intressanta händelseförlopp, även om man inte alltid har direkt roligt. Så när påskmiddagarna hemma hos familjen blev alltför tristessfyllda begav jag mig upp till huvudstaden för att fira på riktigt:

* Fem Depechelåtar i rad på 80's fick mig att gå och sätta mig och enbart koncentrera mig på ölandet. Hyfsad klubb, bra lokaler, och en DJ som spelar The Rocksteady Crew och Cyndi Lauper kan inte vara helt fel ute. Jag ringde tre samtal inne från toaletten, en man i långt hår var enligt egen utsago min ängel för kvällen. Micke snodde en Kikki-löpsedel på vägen hem.

* Påskaftonspromenad på söder. Bakisfrukost på Sjutti. Alldeles för många timmar på Pet Sounds utan att köpa något.

* Alltför kort fika med Daniel. Hutlöst prissatt, men god Hummussallad.

* Full rulle på Pattan, med betoning på full. Annaa bangade, en massa exilgöteborgare dök upp, Micke blev tydligen hög någonstans mellan entren och vakten på övervåningen och blev utkastad. Folk raggade brutalt, jag hade nästan glömt bort vilken besinningslös hångelklubb ett bögställe kan bli. Sent sent på natten fick jag agera livräddare och eskortera en söt, vilsen och mycket berusad ung man till taxin. Efter en hamburgare på Medborgarplatsen vinglade jag hem på ostadiga ben till Micke och berättade om mina öden och äventyr.

Nu ska jag vara vit i två veckor. Min lever ska besparas dylik smärta till nästa gs2h kommer.

29060-24


Dagens Allen

Joey

Joey (Mary Beth Hurt) i Interiors, 1978.
"Political activity is not my interest,  I'm too self-centred for that."

I'm a saloon and a moonshine lover

Efter en långdragen tågresa till Eskilstuna inleddes så påskfirandet. Eller, firande vet jag inte om det går att kalla det, mest en ursäkt för mig att komma bort från Göteborg ett tag. Som tur är har jag inte hamnat ensam i denna gudsförgätna stad- Karolina har också återvänt från Manchester. Vi satt en bra stund på Wayne's Coffee, tittade ut på några fjortisar på Citytorget och pratade Chavs, Architecture in Helsinki, Samväldesspelen, gemensamma Manchesterminnen, Canal Street och brittiska teveserier. Vi förundrades, som vi alltid gör, hur dött Eskilstuna är, trots att det är helgdag imorgon och folk rimligtvis borde ha hur mycket tid som helst att göra stan. Kanske sitter människor hemma och ser på Hockeyfinal, kanske umgås de hellre i hemmets lugna vrå. Något måste de rimligtvis vara sysslesatta med.

En klok Karolina hade hursomhelst köpt med sig en flaska Pimm's till mig. Det mesta annat i matväg som är typiskt engelskt återfinns på English Shop i Göteborg, men icke Pimm's. Så nu ska det drickas Pimm's till påskbordet och Pimm's i den obligatoriska Stockholmsutgången i helgen. För er som inte har koll på Pimm's är det en sötbesk engelsk alkoholdryck, som helst ska blandas med lemonad/ginger ale/vilken läskeblask du vill, och serveras iskall med färsk frukt på en bar i närheten av Brightons strandpromenad. Men i brist på det får Stockholm duga. Den här gången.


Stars of Track and Field

Sedan igår ligger mina EM-biljetter på byrån hemma. Ytterligare en fantastisk händelse att se fram emot i sommar. Synd bara att de svenska fixstjärnorna är så bleka och personlighetslösa. Jag saknar riktiga stjärnor som rumänska långdistanslöperskan Doina Melinte, eller ultrabutcha spansk-amerikanskan Sandra Myers. They just don't make them like they used to.


SandraThe Girls want to be with the girls

Jag agerade flyttkarl då Elaine flyttade i helgen, och då menar jag verkligen karl. Jag och de övriga manliga flytthjälparna bar och kånkade på soffa, säng, skåp och allehanda tunga saker medan kvinnorna stod inne i lägenheten och donade och plockade med småsaker. Inredning och trivsel. Tydligen hade jag blivit ombedd att vara med enbart för mina svällande musklers skull och möjligen min villighet till tunga lyft. Jag kände mig så obekväm i min sterotypa könsroll att jag gick in i köket, gjorde sallad och färdigställde pajerna som flyttsällskapet skulle bjudas på. Någon måtta på manligheten får det vara.

This Woman's Work

Mina poesivänner fanns återigen på Hängmattan igår. Det vankades nämligen vårfinal i Poetry Slam. Min tradtion,  en av mina få fasta punkter i tillvaron. Alla våra gamla favoriter från deltävlingarna var där - den lillgamla, hennes koleriske pojkvän, den renrakade religionskritikern, den självutlämnade tjejen i hennahår, den raljerande feministen. Alla!

Dessutom uppenbarade sig en ny stjärna på poesihimlen- Ulla. Jag måste varit borta då Ullas deltävling hade gått av stapeln. Ulla var en rödrosig kvinna i femtioårsåldern, iklädd stora sjok och en färgsprakande scarf intog hon scenen och försatte om inte hela publiken så iallafall mig i trans. På ljuvt melodisk finlandssvenska framförde hon sin poetiska världsbild- en värld där männen, eller "tupparna" som hon kallade dem, är egocentriska sexfixerade skitstövlar.

Typiskt nog gick Ulla inte vidare. Det var två arga unga män, feministen och den självutlämnande som gick vidare, och vann allt gjorde inte helt oväntat, och definitvt välförtjänt- den självutlämnande. Jag kommer nog aldrig kunna bli berörd av de arga unga männens poesi. Jag tänkte en stund på Ulla, åt upp min falafeltallrik och gick ut i vårkvällen.

Årsfinal på Musikens Hus om en månad. Alla som befinner sig i närheten av Göteborg borde ta sig dit, lyssna på etsradpoesi och käka lite panerad ost.

The Meaning of my life is She

Mina ständigt återkommande nostalgiattacker berör, med ytterst få undantag, enbart 80-talet. Nittiotalet framkallar nästan inga känslor alls hos mig. Mina vänner som är yngre än jag har ett helt annat förhållande till detta årtionde; i min värld är det bara grunge, gymnasium och klassfester i Forshaga. Inget att hetsa upp sig för egentligen. Men det finns såklart undantag, 90-talsföreteelser som får mig att le suckande och drömma mig bort till svunna tider. TV-serien Daria är ett bra exempel. Titelkaraktären dök från början upp hos supernollorna Beavis och Butthead, som en enda, starkt lysande kvinnlig ljuspunkt i en annars rätt grabbidiotisk serie. När sedan Beavis och Butthead gick i graven levde Daria vidare, och hennes öden och äventyr förgyllde tillsammans med sockerkakssmet mången deppig kväll i min studentlägenhet i Karlstad. Daria var som alla Janeane Garofalos nittiotalsroller ihopbakade till en pretzel med extra sälta. Dessutom såg hon ut som Velma i Scooby Doo, och sådant kan ju aldrig vara fel. Jag tror det var från Daria jag fick idén om sarkasm som överlevnadsstrategi och kängor ersatte gymnastikskor som fotbeklädnad de rigeur.

Daria

Efter att ha sökt med ljus och lykta har jag fortfarande inte hittat serien på DVD. Den finns på en handfull VHS-kassetter, och två långfilmsavsnitt finns att tillgå på DVD. Men jag vill ha allt, rubbet; den fulllständiga, ultimata Daria-upplevelsen. Så jag ska fortsätta lobba för en Dariaboxen. Fram till den kommer nöjer jag med datorspelet: Daria's Inferno. Där kan jag själv kämpa mot The Fashion Clubs dumhet och ha Jane som bästa vän. Det kanske är lite sent nu, men äntligen har det hänt. Jag har uppnått mitt högsta mål- Jag har blivit Daria.

It isn't very pretty what a town without pity can do

Gene Pitney har dött. Fan, vilken bra låtskrivare han var. Nu spelas säkert He's a Rebel för jämnan uppe i pophimlen. Gene, jag saknar dig.

Gene


Who you want to be- Billy Idol or Kool Moe Dee?

Alla människor förtjänar ett epitet. Min barndomsvän AnnaLena åkte ner en snabbis från Stockholm till Göteborg förra veckan, och efter hennes jobbförpliktelser och shoppingturer hann vi träffas för en fika på Kronhuset och lite catching up. Hon berättade bland annat att vår gemensamma vän Sara hade varit med i ett makeover-reportage för kvinnor med väldigt stora behag. Vi förundrades båda- för oss hade hon alltid varit Sara med det stora håret, snarare än Sara med de stora boobiesarna. Det hade tydligen, ganska obemärkt för oss, skett en förändring. Vi funderade: har man dylika beteckningar på alla sina vänner, och behövs de uppdateras och revideras då och då?

Själv tänkte jag länge och väl på spårvagnen hem på jobbet vilket epitet jag själv skulle vilja ha. När jag kom hem låg en avi från posten på hallmattan, ytterligare en 12-tumssingel hade anlänt från USA. Inget speciellt med det kanske, men denna gång hade någon vänlig och väldigt klok människa skrivit på avin. "Vinyl är grymt!!!" Jag skulle vilja vara vinyl-Martin, iallafall fram tills någon som har betydligt mer vinyl än jag kommer in i bilden. Sedan är det bara att byta till något lämpligare. Det smakar bra i munnen just nu. Vinyl-Martin. Risken är bara att man inte får välja själv.

The talk is so loud and the walls are much too thin

Jag får spader på barnfamiljen som bor tvärs över trapphuset. Deras ungar måste vara synnerligen svåra fall av någon bokstavskombination. De skriker och stojar från åtta på morgonen till tolv på natten; stampar i golvet och knuffar varandra in i väggarna. Och svenskt blyg och timid som jag är vågar jag inte gå över, knacka på dörren och klaga vänligt men bestämt. Istället väljer jag att ge igen med samma mynt. Varje dag när jag stiger upp klockan sex sätter jag på stereon på högsta volym och dansar runt i mina sockor till någon sockersöt fransk popsnärta eller annan kitschpop. Dessutom känns det som om jag behöver något sådant för att få bort mig hiskeliga morgonhumör. Och så inbillar jag mig att även om inte grannfamiljen inte förstår min hämndaktion så kanske det enbart gör dem gott att få en dos kvalitetsmusik i sin nattsömn. Vem kan väl stå emot Sheila eller Sylvie Vartan i längden?

These Days

När man har en hel söndag- en hel BAKFULL söndag- till sitt förfogande kan man passa på att lyssna igenom stora delar av sin skivsamling. Och samtidigt kan man förundras över hur fantastiska vissa låtar är. Och skaka på huvudet när de fortfarande, efter alla dessa år, griper tag i en och skakar om en. Jag borde känna lite mer i allmänhet, tror jag.


I've been out walking
I don't do too much talking
These days, these days.
These days I seem to think a lot
About the things that I forgot to do
And all the times I had the chance to.

I've stopped my rambling,
I don't do too much gambling
These days, these days.
These days I seem to think about
How all the changes came about my ways
And I wonder if I'll see another highway.

I had a lover,
I don't think I'll risk another
These days, these days.
And if I seem to be afraid
To live the life that I have made in song
It's just that I've been losing so long.

I've stopped my dreaming,
I won't do too much scheming
These days, these days.
These days I sit on corner stones
And count the time in quarter tones to ten.
Please don't confront me with my failures,
I had not forgotten them.