Hello! Hello! Turn your radio on

Hur kan det komma sig att antalet besökare på min blogg har sjunkit med en tredjedel sedan jag skrev ett inlägg om sport? Va? Mitt stalltips för att vinna Franska Öppna på damsidan, Nadia Petrova, åkte dessutom ut med buller och bång redan i första omgången, It's always the Russians.

Idag presenterades årets sommarvärdar i P1. Listan är alltid intressant läsning, men jag vet hur det brukar bli: man planerar in att lyssna på det mesta, men sedan missar man av olika anledningar alla sommarprat utom de allra mest väsentliga. I år är det ju bland annat två utlandsresor som sätter käppar i hjulet för mitt radiolyssnande. Jag fruktar att de enda jag kommer lyssna på är aktrisparet Agneta Ekmanner och Lena Nyman; precis så mycket faggot är jag. Och kanske kommer jag lyssna på utomjordingen Malin Berghagen enbart för att rysa av obehag. Fast egentligen spelar det ingen roll- jag vet ju att ingenting kommer att slå
förra årets Sommar-höjdpunkt. Det blir liksom inte bättre än så.

The time had come for him to make a move away

Det är knappt en månad till jag och Micke åker till England, men jag har redan resfeber. Jag tänker inte på någonting annat- det dunkar, bultar och sticks. Det är England som pulserar i mitt huvud.

Detta är något av en ny upplevelse för mig. Vanligtvis när jag åker på semester gör jag det utan någon som helst framförhållning; jag bokar en resa och sköter boendet bäst det går när jag väl är på plats. Inte den här gången. Nu är vi vuxna, förutseende, och bokar hotellrum i förväg. Det blir fyra nätter i Brighton och fem i London. Egentligen hade jag känt mig bekväm med fler nätter i Brighton, men allting måste ju passa in på rätt klubbkvällar. Torsdagar är det Dynamite Boogaloo, fredagar Popstarz, lördagar I Heart Pop och Da Doo Ron Ron och POD och... om jag inte behöver en rejäl avgiftning redan innan jag åker till Brighton kommer jag definitivt behöva läggas in när vi kommer hem. Sedan blir det naturligtvis annat också- jag kommer styra kosan till Rottingdean för att smälla i mig Sussex Cream Tea (engelskt gräddte med fruktscones, sylt och tjock, tjock grädde), alla skivaffärer av någorlunda storlek kommer att plundras och dessutom har Micke önskemål om att få vältra sig i sneakers. Det ska vi nog kunna fixa.

Damn, att det ska vara en månad kvar!

...och ett stort tack till Mattias som tipsade mig om briljanta Beirut. "Som en blandning av Rufus, Jens Lekman och en balkanorkester", tror jag att han beskrevs som. Jag känner bara att det behövs en motvikt till all musik med Pipettes och Final Fantasy jag överöst mig själv med den senaste tiden. Lite frisk, fräsch luft är alltid välkommet.


Sports and Wine

Nej, det har ingenting med Woodys senaste rulle att göra och det har heller ingenting att göra med mina ambitioner att framstå som lite halvlesbisk; jag har varit en sucker för tennis sedan länge, och då pratar jag naturligtvis om damtennis. Det är ju där de stora profilerna finns, och spelet är vackrare och intressantare (med ett fåtal undantag) än herrtennisen. Herrtennisen består för mycket av råstyrka och en bra förstaserv för herrarna är alldeles för avgörande för resten av spelet. Damernas mindre muskelmassa har blivit en fördel snarare än ett handikapp. Skönlir kan ofta slå tunga grundslag.

I maj och juni avgörs både Franska Öppna och Wimbledon. Franska Öppna började idag, jag har legat smått bakfull och kollat Eurosport under hela eftermiddagen. Julafton för alla tennisälskare. Mitt hjärta klappar snabbast för Martina Hingis i år- the whole world loves a come back! Systrarna Williams är alltid intressanta, men ännu intressantare är systrarna Williams mamma Oracene, och allra intressantast är Oracenes hår.

29060-33

Mitt tips för en turneringssegrare: Nadia Petrova. It's always the Russians. Ingen Monica Seles i år heller. Är det för mycket att hoppas på att hon återvänder nästa år?

Dagens Parker

Parker

Jackie O. (Parker Posey) i House of Yes , 1997
"Well, there's something I've been meaning to ask you. There's this thing I've heard, and if I thought for one second it was true I'd probably kill myself. Does your fiancee work ... in a doughnut shop?"

I turn to my computer and spend my evenings with it like a friend

I senaste upplagan av den annars rätt kackiga gratistidningen Nöjesguiden haussar Kornél Kovács YouTube. Jag älskar också YouTube, såklart. Tillsammans med Filmtipset, Qruiser och Pop tillhör sajten mina absoluta Explorerfavoriter. Vad mer i livet behöver man egentligen? 

YouTube är en briljant musikkälla, men kommer nog aldrig kunna ersätta andra musikmediers serveringsfunktion- om jag vill höra ny spännande musik finns det fortfarande inget riktigt bra och lättillgängligt musikvideoforum (eller?), utan det är radio man bör satsa på. På YouTubeär det jag själv som måste söka aktivt efter det jag vill höra, men oj oj, vilka godbitar det finns att hitta.

Idag har jag tillbringat större delen av dagen med att kolla igenom gamla lajvklipp med Cocteau Twins och sedan dansat runt i mina sockor till mina största musikvideofavoriter- och om ingen stoppar mig kommer jag nog göra detsamma imorgon. Allt tack vare- you guessed it- YouTube.

I love pop

Irony destroys art! Turn to sarcasm instead; sarcasm is truth, irony is all lies.

Jag har aldrig förstått de som obehindrat går fram och snackar med sina favoritartister. Jag är inte speciellt blyg, det är inte där skon klämmer, men varför vill man skapa en relation till dem? Owen Pallet var ett par gånger på närmare en en meters avstånd från mig igår kväll; ja, någon gång snuddade han till och med vid mig när han passerade. Men vad ska man klämma ur sig, förutom ett par tomma fraser? Musiken är väl det som är grejen, det som jag är intresserad av- jag är oftast inte speciellt fixerad eller ens intresserad av att umgås med dem som privatpersoner.

Jag hade hoppat att Owen skulle spelat ett par covers. Det gjorde han inte, men väl This is the dream of Win and Regine. Det var kanske för mycket från den senaste plattan för att jag skulle kunna ta till mig det helt. Men det var bildspel! Stråkloopar! Sånger om de åtta magiskolorna i Drakar och Demoner. Och jag grät floder. Maken till vacker musik har jag nog inte hört sedan Antony var här för något år sedan. Jag köpte en band-t-tröja och lever fortfarande på glädjeruset.

Merz var för mycket oljud och dissonans för att passa min musiksmak. Hans bästa ögonblick under kvällen var när han släppte kontrollerna för en stund, och en bit av Laurie Andersons O Superman tog över hans egen låt, och förminskade Merz till en liten fluglort. För det blir inte större än O Superman. Om man inte räknar in This is the dream of Win and Regine då.

Can music save your mortal soul

Sitter och sträcklyssnar mig igenom mina Final Fantasy-plattor kvällen till ära. Om ett par timmar befinner jag mig på Pusterviksteatern för att se honom spela. Ja, och så Merz också då, men det känns bara som en bonus; Final Fantasy är huvudattraktionen.

Owen

Jag föredrar Has a good home framför He poos clouds. Jag gillar det sparsmakade och sköra hos den föregående. Den nya plattan är också vacker, men till skilland mot den första är den bombastisk, pompös och utsmyckad likt ett sultanatpalats. Jag tror jag bara måste vänja mig vid det nya ljudet. Texterna är hursomhelst fina- återkommer med recension av konserten imorgon. Be en stilla bön för att han spelar sin cover på Joanna Newsoms Peach, Plum, Pear.

He's the only friend I have who doesn't do cocaine
We fool around in the service lane
And all the boys I have ever loved have been confidential
Had a violent home and a seedy past so I know it's gonna last

Hey mister, can you hear me calling?

Jag tar handen från munnen och bloggar från mitt arbete. Facket har förhandlat färdigt, min väntan är slut, och idag låg ett litet sverigekuvert i mitt fack- innehållandes min nya lön. Att man aldrig blir nöjd- jag fick det förväntade, varken mer eller mindre. Jag behöver pengar till sommaren; pengar till glassdrinkar, popkonserter, Pet Sounds-besök och englandsresor. Men dum som jag var tog jag aldrig upp dessa livsnödvändiga och pengakrävande aktiviteter på mitt lönesamtal.

Action and Drama

Jag kan naturligtvis inte undgå att nämna melodifestivalen. Att skriva ner Carola känns lite grann som att slå in öppna dörrar, så det ska jag överlämna åt andra med betydligt vassare penna än jag. Jag vill däremot hylla Carolas fascinerande uppladdning inför festivalfinalen. Hon har hunnit med att sexfuska, imitera isländska vulgodrottningen Silvia Night, bryta en tand, bli utbuad vid genrepet, inleda ett psykkrig med grekiska vulgodrottningen Anna Vissi, och sist med inte minst knäckas av en monsterchock. Det är starkt jobbat.

Det jag däremot inte förstår är mitt sällskaps agerande under tevekvällen. Efter att ha först baktalat Carola och smutskastat henne från alla de håll svängde de helt under omröstningen - då skulle man tydligen vara patriotisk och bua åt alla länder som inte förstått att Carola borde få höga poäng. Bestäm er, för bövelen!


I can tell you something, promise not to sell

Jag och Emil sprang Göteborg runt i jakt på en skinnväska. Det gick inte speciellt bra, men det var trevligt ändå. Myrorna, Emmaus, diverse second hand-bodar på Hisingen, Top Shop, H&M, Ragtime, Broadway & Sons. På Myrorna säljer de folks gamla blandband. Det är oförståeligt hur folk kan skänka bort sina gamla kassetter till Myrorna- om man har tur hittar man ett band innehållandes de senaste hitsen med Bon Jovi , Culture Beat och Reynolds Girls, vill det sig riktigt illa är det någon pantertant som spelat in PRO:s cittrakonsert på ett gammalt skruttigt Maxell-band. Sådana hör hemma någon annanstans; INTE till försäljning!

Sedan fikade vi och jag berättade om de senaste turerna på min arbetsplats. Det händer mycket just nu- det är på jobbet jag spenderar den största delen av min tid och det är där alla maffiga intriger utspelar sig. Det är på jobbet jag gråter, får mina raseriutbrott, gapskrattar, sliter mig i håret, blir förälskad, chockeras och tappar andan. Jag vågar inte blogga om mitt jobb. Jag skulle gärna vilja, men jag törs inte. Jag är rädd att någon kollega, eller min chef, ska lyckas hitta min blogg och sedan läsa upp allting jag skriver på en tisdagskonferens. Och efter det skulle alla hata mig. Så, bara så att ni vet, mitt liv är egentligen mycket mer innehållsrikt än så här- men tills vidare behåller jag allt som händer inom mig.

I can't help feeling that somehow you don't mean anything you say at all

"It's REALLY COOL to meet you, Martin!!! I JUST LOVE your jacket!!! AWESOME!!!"

Jag kommer nog aldrig att förstå grejen med amerikansk engelska.

This used to be my playground

Jag fick ett reklammejl från Sylvester igår. Gamla, goda homosajten Sylvester, från en förhistorisk värld pre-Qruiser. De har tydligen uppdaterat sin sajt och gjort den fantastisk- bättre än Qruiser till och med!  Nuförtiden är den "Snygg. Snabb. Smart. Precis som du själv." Sakta i backarna Sylvester, förlåt Sylvester 5.0 - tala för dig själv! Jag skulle då inte beskriva mig själv med de tre orden. Vem är medlem på Sylvester nuförtiden egentligen? Inte många iallafall. Homosexuella, heterosexuella och annat obestämbart folk verkar ju klokt nog ha samlats på Qruiser istället- är homosverige verkligen stort nog för två internetcommunities?

Jag loggade iallafall in på mitt gamla Sylvesterkonto. Kände mig smått förvånad över att det fanns kvar. Kände mig inte alls förvånad över att en X antal år gammal presentationstext fortfarande sitter som en smäck. Kände mig chockad när jag såg att 350 brev från förr låg sparade på mitt konto. Kände mig rätt rejält förlägen när jag läste igenom dem på nytt.

He's putting it on, and dancing around in his socks

Jag är av princip emot traditioner. Att säga att man gör någonting av tradition är nog det sämsta sättet att motivera sina handlingar. Det är något skumt med traditioner; de är meningslösa, omoderna och tar bort mitt älskade kaos till förmån för den förhatliga tryggheten.

...nu finns det dock en tradition jag med  stenhård hand håller fast vid: mina årliga blandband till Sissi. Visst, både Sissi och tekniken har sprungit förbi mig och blandbanden har numera uppgraderats till blandcd:s, men i mina ögon (och öron) är de alltid kassettband. Omsorgsfullt kompilerade, inspelade och med egenhändigt nedplottrade omslag. Och i min lilla musikromantiserade värld betyder de löjligt mycket- de representerar inte bara de låtar jag lyssnat mest på under det senaste året, utan det finns alltid en djupare tematik där. De representerar förlorade kärlekar, åldersångest, sommarfester, nostalgi och allt annat som råkar fylla min hjärna för tillfället. Patetiskt, ja kanske, men det är den enda traditionen jag kan och kommer att ta till mitt hjärta.

Årets blandband överlämnades i helgen. Den som kan gissa vad det handlar om får en guldstjärna och känner mig för väl för sitt eget bästa.

Pet Shop Boys: Left to my own devices
Propaganda: Femme Fatale
Rufus Wainwright: Cigarrettes and Chocolate milk
Vapnet: Kalla mig
Future Bible Heroes: I'm a vampire
Toto Coelo: I eat Cannibals
Architecture in Helsinki: Do the whirlwind
B-52:s: Legal Tender
Final Fantasy: This is the dream of Win and Regine
Rachel Stevens: Some Girls
Sparks: My inner voice
Liza Minnelli: Love pains
The Flirts: Calling all boys
Nellie MacKay: Ding Dong
Cristina: He dines out on death
Magnetic Fields: Take ecstacy with me
Kirsty MacColl: Dear John


You look like me, but please don't turn out like me

Lika som bär- Edith Massey och Kikki Danielsson?

29060-29                              29060-30

Rest your head, you worry too much

Maria fyllde trettio idag, så jag spenderade hela gårdagskvällen med tårtbak och Star Wars. Tre stycken limetårtor blev det, och hela mitt kök ser numera ut som ett slagfält. Istället för krutrök flyter små moln av pudrat florsocker kring runt ugnen. Äggskalen på golvet knastrade sådär sprakande hemtrevligt när jag sömngångaraktigt gick in för att dricka min dagliga liter juice i morse. De nationella proven i engelska ligger fortfarande i en enda stor orättad pappersdriva på köksbordet. Jag borde verkligen, nej jag måste verkligen rätta dem. Ska beställa läroböcker till nästa läsår. Rhonda har förvarnat mig om att flygresorna upp till Skellefteå i sommar kan bli rätt dyra, och jag borde kolla upp det snarast. De där presenten som jag ska ge till Sissi borde jag fakiskt införskaffa och inte bara låta bli liggande där i affären. Jag har fortfarande inga tvättstugenycklar och har därför pressat in hela mitt smutsiga, svettstinkande klädbestånd in i min garderob. Jag ska våldsgästa någon med tvättmaskin snarast. Och resan till Brighton- är det inte dags att fixa boende nu? Jag och Micke kan (väl?) faktiskt inte förlita oss på att fixa ragg och övernattningsplatser varje kväll. Titta, där finns elräkningen och den där avin till Ginza som jag skulle betalat in för tre dagar sedan.

Jag känner mig tämligen oorganiserad just nu.

Put the blame on VCR

Tydligen har vi fått en ny tevekanal- TV6 heter den. Fanns det inte en TV6 för ett tiotal år sedan som skulle vara helt inriktad på kvinnoteve, vad nu det är. Jag är förvirrad- in med TV6, ut med ZTV.  ZTV har varit en trött och stilla insomnande så kallad musikkanal ett bra tag nu, så en uppfräschning var ju nödvändig. Men vad är grejen med "nya" TV6? Det är ju samma gamla trötta repriseringar av Våra Värsta År och The Simpsons som har rullat ett otal varv på ZTV. Var är profileringen, visionerna, Tv6:s raison d'être?

ZTV finns tydligen också kvar, någonstans därute i etern, och spelar nu enbart musikvideor. Bra val. Jag gillar ju musikvideor fortfarande och skulle bli förkrossad om de dog ut.. Jag avgudar Pipettes video till Your kisses are wasted on me, såklart. Och innan MTV tar sitt förnuft till fånga och börjar intressera sig för musik igen hoppas jag att ZTV håller fanan högt.

She loves you

En av mina vänner skickar regelbundet väldigt kärleksfulla SMS till mig. Hon berättar hur mycket hon saknar mig, bedyrar mig sin kärlek och förklarar för mig hur fantastisk jag är. Ibland brukar hon försöka övertyga mig om att dessa meddelanden egentligen är ämnade för hennes pojkvän; han och jag har rätt lika namn, och hon skickar ofta fel.

Vilken toka hon är, jag vet ju att hon egentligen menar allt det hon skriver till mig.

Has the world changed or have I changed?

Innan gårdagens gs2h hade mina förväntningar höjts till nästan Slick-nivå. För vad fattades egentligen för att förutsättningarna för den perfekta kvällen skulle vara utmärkta? Vädret var strålande. Jag hade tagit det lugnt kvällen innan, laddat upp med kaffe och Pipettes innan jag begav mig till Slottskogen för lite good old-fashioned ölande/vinande med Tomas och Erik.

Men ändå blev det ingenting märkvärdigt när vi väl kom till Respekt. Missförstå mig inte, jag hade absolut inte tråkigt, men den där euforiska känslan infann sig aldrig. Jag behöver fler och större kickar. Det som för ett år sedan framkallade sådan sprudlande glädje känns nu mest som en trött, igenkännande suck. Det som kändes fräscht har förvandlats till ett invant beteende. Har klubben verkligen försämrats till den graden, eller är det jag som blivit sämre på att roa mig? Sanningen ligger, som vanligt, förmodligen någonstans mittemellan.

Tog igen mig under dagen med svettig sommarväderspromenad och årsfinalen av Poetry Slam. Rättvisa skipades- jag, Elaine, Johanna, Panthea, Larry och Abdullah (när man räknar upp våra namn låter vi som en multikultiversion av de sju dvärgarna eller något) utgjorde en jurygrupp och var med och utsåg Malin- självutlämnande Malin- till vårens segrare. Jag gillade ju Malin. En sorglig sak är dock att det inte blir mer poesi nu förrän till hösten. Som tur är kommer det andra saker som ersätter. (Slick, Slick och Slick)

Baby boy

Jag är glad att min brors och hans flickvän fick en liten pojke den här gången. Mitt första syskonbarn var en liten flicka, och det orsakade genast problem. Jag försökte vara en god farbor när hon föddes; jag köpte presenter. Jag köpte en bedårande, rosaglittrig Debbie Harry-tröja på Pussy, men det passade inte. Jag köpte en tuff Lilla My-docka, men det passade inte heller.

Min bror och hans flickvän har som princip att förse sin dotter med könsneutrala kläder och leksaker, och det tycker jag är sunt och beundransvärt. Vi har i mångt och mycket samma värderingar och könspolitiska åsikter. Men att bekämpa stereotypa könsroller är en sak, att per automatik undvika allt som har rosa i sig en helt annan. Debbie Harry-tröjan var stentuff och snygg, inte flickig eller äckligt prinsessig. Det är skillnad på Debbie / Lilla My och Pernilla-bloody-Wahlgren, för att ta ett exempel.

Nåväl, nu har min bror fått en son, och jag tror inte jag behöver ett klartecken ens. Idag ska jag ut på stan. Nu ska jag köpa rosa barnkläder och dockor i drivor. Det här ska bli one queer motherfucking baby, om farbror Martin får sin vilja igenom.


Every dog has its day

Uteservering med Maria, Eva, Georg och Madeleine. Jag är redan dödstrött på nakna, svällande biceps och pilotsolglasögon, men vad gör man? Hur undviker man dem dylika dagar? Inte ens jag är så anti att jag kan motstå vårsolens dragningskraft. Jag stirrar ner i ölen istället.

Jag har blivit farbror, igen. Denna gången blev det en liten Sam. Hooray for babies!

Biljetter till Final Fantasys spelning den 24:e är inköpta. Det var allldeles för länge sedan jag såg pop lajv. Jag har insett att man ju borde fördriva tiden med mellan gs2h-kvällarna med något. Popabstinensen blir för stor i annat fall. Det känns som om har missat alldeles för mycket bra bara för att det varit i Stockholm på vardagskvällar. Visst, om det hade varit Rufus hade nog min arbetsmoral fått ge vika för en Stockholmsresa. Men denna gången slipper jag  - nu är det Göteborg, Pusterviksteatern och Owen Pallet som gäller.


Dagens Anna

Anna

Anna Forbes (Daniela Nardini) i This life, 1996
"Well if you'll excuse me, I've got a long bath and a short dress to get into."

Alltså, anledningen till att jag tjatar så mycket om Anna just nu är att This Life har kommit ut i en snygg DVD-box med samtliga avsnitt. Och om jag hade haft födelsedag inom den närmsta framtiden hade den varit solklar på önskelistan, som det är nu får jag väl masa mig iväg till Movieline och köpa in den själv, som vanligt.

Jag måste säga att jag modellerat hela mitt vuxenjag på just karaktären Anna, som kombinerade sitt advokatjobb på dagen med en diet av nudelsoppa, Smirnoff Vodka och hatiska/kärleksfulla gräl med Miles under resten av dygnet. Hela hennes kollektiv, ja hela teveserien faktiskt, var ju en enda lång orgie i sex, gräl, sprit, knark och halvdysfunktionella twentysomethings.Undrar om mitt liv hade tett sig annorlunda om jag hade växt upp med, säg, Seventh Heaven? Jag är rätt nöjd med att ha This Life-gänget som mina nuvarande förebilder, faktiskt.

(Fast om jag ska vara riktigt ärlig så var jag nog i själva verket mer lik Warren, den snälle men o så tråkige bögen. Men det låtsas jag naturligtvis inte om.)

Dagens Anna

Anna

Anna Forbes (Daniela Nardini) i This Life, 1996
"Despite all its shortcomings, I'm still partial to penis"